Sursa: Pexels.com
Deșeurile au fost asociate societății umane încă din cele mai vechi timpuri și, cu siguranță, vor continua să existe și în viitor cât timp planeta va fi populată de oameni. Modul de gestionare a deșeurilor și, mai ales, a celor periculoase joacă un rol deosebit de important în sustenabilitatea planetei.
Creșterea populației, evoluția industriei și progresul tehnologic creează un număr extrem de ridicat de deșeuri periculoase. Studiile arată că, anual, se produc 400 de milioane de tone de deșeuri periculoase la nivel mondial. Problema majoră se referă la faptul că, în maniera în care nu există un management corespunzător, aceste deșeuri permit contaminarea ecosistemelor, determinând un adevărat dezastru biologic.
Descoperă, în rândurile de mai jos, ce sunt deșeurile periculoase, care sunt principalele tipuri și de ce este importantă existența unui management corespunzător pentru această categorie de deșeuri.
Sursa: Pexels.com
Deșeurile periculoase sunt materiale periculoase nedorite sau aruncate, care pot dăuna sănătății sau bunăstării oamenilor și mediului. Acestea pot lua forma solidă, lichidă, vâscoasă sau gazoasă și sunt generate în principal de activități chimice, de producție și de alte activități industriale.
Deșeurile periculoase pot provoca daune în timpul operațiunilor de colectare, depozitare, transport, tratare sau eliminare necorespunzătoare.
Sursa: Freepik.com
Deșeurile periculoase sunt caracterizate de următoarele aspecte:
Sursa: Freepik.com
Cu toate că cei mai mulți factori care produc deșeuri periculoase sunt fabricile și spitalele, trebuie să recunoaștem că și gospodăriile sunt generatoare de astfel de deșeuri. În această categorie intră elemente care au caracteristicile menționate anterior și care pot fi:
Sursa: Pexels.com
Numeroase activități industriale pot produce deșeuri periculoase. Utilizarea în creștere a substanțelor chimice în industrie a condus la generarea multor substanțe periculoase reziduale, care influențează negativ sănătatea umană și mediul înconjurător.
Deșeurile periculoase industriale pot fi generate de:
Sursa: Pxhere.com
Acest tip de reziduuri provin din centrele medicale, respectiv dentare și pot afecta sănătatea personalului medical, a pacienților și a celor implicați în gestionarea lor. Având capacitatea de a produce răni sau boli, acestea pot fi clasificate astfel:
Sursa: Pxhere.com
Aceste deșeuri sunt generate de reactoarele nucleare, instalațiile de procesare a combustibilului și facilități de cercetare adiacente. Totodată, ele pot fi produse și în cadrul proceselor de dezafectare și demontare a reactoarelor și instalațiilor nucleare.
Se acordă o importanță majoră deșeurilor nucleare din cauza impactului avut de contaminanții radioactivi eliberați în mediu în situația accidentelor nucleare. Explozii (precum cele de la Cernobîl și Fukushima), descărcări din instalații nucleare, testarea armelor nucleare sunt doar câteva exemple care au generat probleme grave asupra ecosistemelor.
Deșeurile nucleare conțin numeroși radionuclizi și se regăsesc într-o multitudine de forme fizice și chimice. În această categorie, intră:
Sursa: Freepik.com
Gestionarea volumelor mari de deșeuri periculoase devine foarte importantă în contextul protejării mediului înconjurător și al asigurării sustenabilității planetei.
Un management inadecvat al deșeurilor conduce la contaminarea apei, solului și atmosferei, având un impact serios și asupra sănătății publice. Cu toate că există reguli care să ne ajute să eliminăm aceste deșeuri, contaminarea apare tot timpul. O gestionare necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri este provocată de următoarele aspecte:
Nevoia de a avea un mediu curat și de a asigura sănătatea în rândul cetățenilor atrage atenția asupra unui management corespunzător pentru depozitarea, transportul, tratarea și/ sau eliminarea deșeurilor periculoase. Indiferent de natura activității, orice entitate care produce deșeuri periculoase trebuie să țină cont de reglementările legale și să adopte măsuri adecvate pentru gestionarea acestora. Din acest motiv, tot mai multe companii, organizații și gospodării apelează la servicii profesionale de ecologizare, precum:
Deșeurile periculoase rămân o preocupare prioritară atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. În acest sens, legislația și facilitățile de gestionare a deșeurilor periculoase de la punctul lor de producere și până la eliminarea efectivă capătă un rol deosebit de important în crearea și menținerea unui mediu sustenabil.