Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Pexels.com

Deșeurile au fost asociate societății umane încă din cele mai vechi timpuri și, cu siguranță, vor continua să existe și în viitor cât timp planeta va fi populată de oameni. Modul de gestionare a deșeurilor și, mai ales, a celor periculoase joacă un rol deosebit de important în sustenabilitatea planetei.

Creșterea populației, evoluția industriei și progresul tehnologic creează un număr extrem de ridicat de deșeuri periculoase. Studiile arată că, anual, se produc 400 de milioane de tone de deșeuri periculoase la nivel mondial. Problema majoră se referă la faptul că, în maniera în care nu există un management corespunzător, aceste deșeuri permit contaminarea ecosistemelor, determinând un adevărat dezastru biologic.

Descoperă, în rândurile de mai jos, ce sunt deșeurile periculoase, care sunt principalele tipuri și de ce este importantă existența unui management corespunzător pentru această categorie de deșeuri.

Ce sunt deșeurile periculoase?

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Pexels.com

Deșeurile periculoase sunt materiale periculoase nedorite sau aruncate, care pot dăuna sănătății sau bunăstării oamenilor și mediului. Acestea pot lua forma solidă, lichidă, vâscoasă sau gazoasă și sunt generate în principal de activități chimice, de producție și de alte activități industriale.

Deșeurile periculoase pot provoca daune în timpul operațiunilor de colectare, depozitare, transport, tratare sau eliminare necorespunzătoare.

Care sunt caracteristicile deșeurilor periculoase?

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Freepik.com

Deșeurile periculoase sunt caracterizate de următoarele aspecte:

 • prezintă risc de coroziune, inflamabilitate, infecție, reactivitate și toxicitate;
 • au capacitatea de a afecta sănătatea oamenilor și/sau mediul înconjurător pe perioade îndelungate de timp;
 • variază de la vopsele, uleiuri, substanțe care conțin metale grele, pesticide, acizi, etc.

Care sunt tipurile de deșeuri periculoase?

Deșeuri periculoase menajere

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Freepik.com

Cu toate că cei mai mulți factori care produc deșeuri periculoase sunt fabricile și spitalele, trebuie să recunoaștem că și gospodăriile sunt generatoare de astfel de deșeuri. În această categorie intră elemente care au caracteristicile menționate anterior și care pot fi:

 • produse de curățare și înălbire;
 • baterii;
 • vopsele;
 • pesticide;
 • lipici;
 • medicamente și alte produse farmaceutice, etc;

Deșeuri periculoase industriale

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Pexels.com

Numeroase activități industriale pot produce deșeuri periculoase. Utilizarea în creștere a substanțelor chimice în industrie a condus la generarea multor substanțe periculoase reziduale, care influențează negativ sănătatea umană și mediul înconjurător.

Deșeurile periculoase industriale pot fi generate de:

 1. producători de substanțe chimice – acizi și baze, solvenți, deșeuri reactive, etc;
 2. industria imprimării – substanțe cu metale grele, reziduuri de cerneală, solvenți ș.a.;
 3. industria rafinării petrolului – benzen, hidrocarburi, alte reziduuri din procesul de rafinare;
 4. industria pielăriei – benzen, toluen, etc;
 5. industria prelucrării hârtiei – metale grele, solvenți inflamabili, vopsele, etc;
 6. construcții – vopsele inflamabile; solvenți; acizi și baze puternice;
 7. industria prelucrării metalelor – metale grele, deșeuri cu conținut de cianură ș.a.

Deșeuri periculoase biomedicale

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Pxhere.com

Acest tip de reziduuri provin din centrele medicale, respectiv dentare și pot afecta sănătatea personalului medical, a pacienților și a celor implicați în gestionarea lor. Având capacitatea de a produce răni sau boli, acestea pot fi clasificate astfel:

 • deșeuri infecțioase – reziduuri medicale contaminate de bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți (culturi de agenți patogeni generați de activitatea de laborator, pansamente provenite din autopsii, reziduuri provenite din tratamente și intervenții chirurgicale, etc.);
 • deșeuri patologice – țesuturi, organe, sânge și alte fluide provenite din organisme umane sau animale;
 • deșeuri ascuțite – seringi, ace, bisturiu, kit-uri de perfuzie, lame, sticlă spartă ș.a.
 • reziduuri farmaceutice – produse medicale expirate, vărsate sau contaminate, medicamente, etc;
 • deșeuri genotoxice – medicamente citostatice, vărsături, substanțe fecale provenite de la pacienții tratați cu citostatice, substanțe chimice și materiale radioactive.
 • reziduuri chimice – substanțe chimice solide, lichide și gazoase care îndeplinesc proprietățile deșeurilor periculoase;
 • deșeuri cu conținut de metale grele – mercur (provenit de la termometre, manometre), cadmiu (baterii), plumb (provenit din camerele de radiologie);
 • deșeuri radioactive – substanțe provenite din imagistica in vivo, din analiza in vitro a țesuturilor și fluidelor, din localizarea tumorilor și tratamentul specific ș.a.

Deșeuri radioactive generate de activitățile nucleare

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Pxhere.com

Aceste deșeuri sunt generate de reactoarele nucleare, instalațiile de procesare a combustibilului și facilități de cercetare adiacente. Totodată, ele pot fi produse și în cadrul proceselor de dezafectare și demontare a reactoarelor și instalațiilor nucleare.

Se acordă o importanță majoră deșeurilor nucleare din cauza impactului avut de contaminanții radioactivi eliberați în mediu în situația accidentelor nucleare. Explozii (precum cele de la Cernobîl și Fukushima), descărcări din instalații nucleare, testarea armelor nucleare sunt doar câteva exemple care au generat probleme grave asupra ecosistemelor.

Deșeurile nucleare conțin numeroși radionuclizi și se regăsesc într-o multitudine de forme fizice și chimice. În această categorie, intră:

 • Deșeuri cu diverse elemente organice;
 • Constituienți toxici sau chimic agresivi
 • Radionuclizi cu mobilitate și/sau activitate chimică crescute sau cu elemente volatile;
 • Reziduuri dificil de gestionat (rășini organice care schimbă ioni sau mixuri de substanțe uzate);

Ce importanță are managementul deșeurilor periculoase?

deseuri periculoase, Care sunt principalele tipuri de deșeuri periculoase?

Sursa: Freepik.com

Gestionarea volumelor mari de deșeuri periculoase devine foarte importantă în contextul protejării mediului înconjurător și al asigurării sustenabilității planetei.

Un management inadecvat al deșeurilor conduce la contaminarea apei, solului și atmosferei, având un impact serios și asupra sănătății publice. Cu toate că există reguli care să ne ajute să eliminăm aceste deșeuri, contaminarea apare tot timpul. O gestionare necorespunzătoare a acestui tip de deșeuri este provocată de următoarele aspecte:

 • lipsa cunoștințelor despre deșeurile periculoase;
 • absența unei infrastructuri și accesul la profesioniști care să permită eliminarea eficientă a deșeurilor periculoase;
 • utilizarea unor metode nepotrivite de eliminare (de exemplu, incinerarea), care răspândesc toxinele în aer, în sol sau în apă.

Nevoia de a avea un mediu curat și de a asigura sănătatea în rândul cetățenilor atrage atenția asupra unui management corespunzător pentru depozitarea, transportul, tratarea și/ sau eliminarea deșeurilor periculoase. Indiferent de natura activității, orice entitate care produce deșeuri periculoase trebuie să țină cont de reglementările legale și să adopte măsuri adecvate pentru gestionarea acestora. Din acest motiv, tot mai multe companii, organizații și gospodării apelează la servicii profesionale de ecologizare, precum:

 • ecologizări zone, echipamente, instalații, rezervoare contaminate;
 • monitorizări factori de mediu;
 • servicii de consultanță specializată în protecția mediului;
 • caracterizări deșeuri și analize de laborator;
 • suport logistic și tehnic specializat.

Concluzii

Deșeurile periculoase rămân o preocupare prioritară atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. În acest sens, legislația și facilitățile de gestionare a deșeurilor periculoase de la punctul lor de producere și până la eliminarea efectivă capătă un rol deosebit de important în crearea și menținerea unui mediu sustenabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Youtube
Whatsapp
Fb messenger