Sursa: Freepik.com
Protecția Mediului este o responsabilitate, care presupune înțelegerea și adoptarea unor concepte diverse (precum Zero Waste), menite să diminueze efectele negative ale poluării și să creeze un viitor sustenabil. În această direcție, se caută constant soluții eficiente de reducere sau prevenire a deșeurilor, acestea din urmă fiind de fapt cauza principală a contaminării mediului.
De altfel, Zero Waste a devenit un obiectiv popular pentru numeroase companii pe fondul tranziției de la un model de afaceri liniar la unul circular. Făcând parte dintr-un program eficient de management al deșeurilor, Zero Waste facilitează obținerea imaginii de „brand eco-friendly”, oferind beneficii atât la nivel de business, cât și de comunitate. Iată, așadar, ce trebuie să știi despre conceptul Zero Waste.
Sursa: Freepik.com
Acest concept face referire la un set de linii directoare sau de principii care vizează reducerea volumului de deșeuri, astfel încât foarte puține deșeuri sau 0 deșeuri să fie trimise către groapa de gunoi sau către o facilitate de eliminare a deșeurilor. Specialiștii recomandă ca acest concept să fie abordat prin implementarea unor îmbunătățiri progresive, cu o influență pozitivă semnificativă pe termen lung.
Vizând printre altele conservarea resurselor naturale, programele de Zero Waste presupun în esență reducerea cantității de deșeuri cât se poate de mult.
Sursa: Pxhere.com
Există mai multe definiții pentru acest concept, însă implementarea acestuia are rolul de a proiecta și gestiona procese, respectiv fabrica produse astfel încât să se:
Cu alte cuvinte, afacerile Zero Waste efectuează diverși pași de reducere/ prevenire a deșeurilor (prin reutilizare, reciclare, etc) pentru a desfășura activități economice prietenoase cu mediul. Astfel, Zero Waste devine un program eficient de gestionare a deșeurilor.
În plus, abordarea unei astfel de perspective poate trece dincolo de interfața de companie. Adică, poate trece la regândirea deciziilor de cumpărare și consum pe care le iau consumatorii în maniera în care se intenționează reducerea pe cât posibil a deșeurilor generate.
Scopul este acela de a crea un sistem durabil, în care resursele să poată fi reutilizate, în loc să fie aruncate.
Sursa: Freepik.com
Business-urile care abordează acest principiu, se pot bucura de următoarele beneficii:
Sursa: Freepik.com
Abordând acest concept, compania ta își manifestă responsabilitatea socială corporativă (CSR), care joacă un rol important în îmbunătățirea imaginii. Cu toate că fiecare companie interpretează conceptul în funcție de particularitățile sale, aspectul comun se referă la eficientizarea activității economice ținând cont de responsabilitatea față de mediu.
Tranziția către un business Zero Waste presupune anumite etape:
Când vine vorba de abordarea conceptului de Zero Waste, există mai multe căi prin care antreprenorii pot face tranziția către un model de afacere eficient și prietenos cu mediu. Cu toate acestea, reducerea pe cât de mult posibil a volumului de deșeuri generate de activitățile economice rămâne premisa pentru îndeplinirea obiectivului de Zero Waste.
Pentru a afla mai multe informații despre cum poți adopta acest concept în strategia ta de afaceri, contactează-ne!