Poluarea in Romania – cauze și soluții
Poluarea in Romania se ridică la niveluri îngrijorătoare, mai ales că în ultimii ani, țara noastră a devenit groapa de gunoi a Europei. În timp ce autoritățile nu intervin clar în modul în care se gestionează poluarea in Romania, Agenția Europeană de Mediu susține că ne aflăm pe primul loc în Europa pentru decesele cauzate direct sau indirect de poluare (1 dintre 5 persoane).
Cauzele sunt multiple, însă cele mai frecvente sunt gropile de gunoi și arderea iresponsabilă a deșeurilor. În plus, conform unui raport Greenpeace România, România se află pe locul 15 printre țările cu nivel scăzut al calității aerului, iar Bucureștiul pe locul 51 în topul celor mai poluate capitale mondiale.
Ce tipuri de poluare regăsim in Romania?
Poluarea aerului
Aerul este unul dintre mediile în care factorii poluanți se răspândesc cel mai rapid. Dorința de a eficientiza activitățile economice a provocat mutații locale și regionale în starea climei, prin faptul că oamenii au intervenit direct sau indirect în structura ecosistemelor. Prin urmare, aceștia au eliminat zonele forestiere pentru a extinde cartiere rezidențiale, crea zone de petrecere a timpului liber, crește numărul de suprafețe pavate, schimbări ce au determinat absorbția excesivă a căldurii și razelor UV.
De asemenea, accelerarea activităților industriale a condus la creșterea emisiilor de gaze și deșeuri dăunătoare pentru sănătatea publică și a mediului înconjurător.
Poluarea apei
Poluarea apei are loc prin deversarea deșeurilor provenite din:
- agricultură (îngrășăminte, pesticide și alte substanțe periculoase);
- activitățile industriale (uleiuri uzate, deșeuri metalurgice, etc).
Pe lângă acest lucru, depozitarea deșeurilor se realizează inadecvat, acestea regăsindu-se adesea pe malurile sau pe cursul râurilor, pe suprafețe extinse.
Poluarea solului
Are loc atunci când deșeurile gestionate necorespunzător, influențează funcționarea normală a solului, indiferent că vorbim de ecosistem natural sau antropic.
Multe dintre deșeurile periculoase (metale grele, substanțe periculoase scurse din centrele de prelucrare a minereurilor, deșeurile de tip ape uleioase provenite din industria petrolului) se infiltrează în structura solului, în rădăcinile vegetației și ajung în cele din urmă în faună și oameni.
Ce consecințe creează poluarea in Romania?
În procesul de încălzire climatică, ca urmare a poluării aerului, masele de aer perturbate, schimbările legate de generarea și evoluția fenomenelor meteo influențează calitatea vieții și a mediului. În România, de-a lungul timpul, s-a observat că poluarea aerului a provocat:
- Aridizarea climei;
- Deșertificare;
- Apariția frecventă a secetei;
- Ploi torențiale și tornade;
- Veri toride și ierni blânde.
Absorbția și inhalarea emisiilor de gaze sau particule conduc la:
- Boli grave;
- Deces;
- Crearea de soluții acide, care degradează ecosistemele.
Pe de altă parte, poluarea apei determină creșterea concentrațiilor chimice de substanțe periculoase (amoniu, fosfați, nitrați, etc). Acest fenomen favorizează apariția agenților patogeni, care creează dezechilibre la nivelul faunei, vegetației și oamenilor.
Platformele industriale (energetice, metalurgice sau chiar alimentare), precum și câmpurile petroliere sunt printre principalele surse de poluare.
Mai mult decât atât, poluarea solului are loc ca urmare a creșterii populației, care solicită nevoia de extindere a suprafețelor cultivate, degradând și mai mult structura și proprietățile solului. Biologic vorbind rădăcinile plantelor de cultură nu protejează humusul, favorizând astfel scurgerile de apă. La rândul lor, scurgerile sunt provocate și de dispariția pădurilor. Efectele poluării solului sunt eroziunea și alunecările de teren, influențând nefavorabil așezările umane, terenurile agricole sau sistemele de comunicații și transport. În plus, fauna cinegetică a fost direct afectată de dispariția pădurilor.
În final, toate tipurile de poluare generează efecte negative asupra mediului, oamenilor, faunei și florei.
Cum reducem sau prevenim poluarea in Romania?
De la aderarea la UE, România a adoptat o atitudine mai agresivă în ceea ce privește legislația privind protecția mediului și poluarea in Romania. OUG 152/2005 privind prevenirea și controlul integrat al poluării vizează stabilirea măsurilor de diminuare sau prevenire a contaminării aerului, apei și solului, respectiv gestionarea deșeurilor generate de agenții economici.
Legislația prevede ca orice entitate care desfășoară activități economice cu impact major asupra mediului, trebuie să dețină o autorizație de mediu, emisă de ANPM. Deși nu toate activitățile desfășurate solicită obținerea unei astfel de autorizații, toate companiile care generează deșeuri trebuie să ia măsuri de gestionare eficientă a acestora.
În caz contrar, gestionarea inadecvată conduce la deteriorarea mediului, ceea ce poate crea daune atât la nivelul planetei, cât și la nivelul afacerii. Reducerea nivelului privind poluarea in Romania și prevenirea ei sunt printre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea, însă prima soluție de îmbunătățirea calității vieții constă în managementul corect al deșeurilor (indiferent că vorbim de persoane fizice sau juridice).
Antreprenorii, autoritățile și publicul larg se află adesea în necunoștință de cauză atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a deșeurilor și de modul de control privind poluarea in Romania. Însă este datoria tuturor să implementeze măsurile prevăzute de colectare, transportare, depozitare și valorificare. În caz contrar, prevederile legale impun principiul „poluatorul plătește”, lucru care îi determină îndeosebi pe agenții economici să investească în servicii integrate de gestionare a deșeurilor. Costurile asociate poluării și gestionării necorespunzătoare de deșeuri se ridică peste nivelul celor aferente investiției în aceste servicii. Iar acest lucru este un dezavantaj pentru marii poluatori și nu numai.
Până la urmă, gestionarea ne ajută să obținem un mediu mai sănătos, să economisim resurse limitate, să producem energie și să reducem în cele din urmă poluarea in Romania.
Atingerea obiectivelor de prevenire sau reducere a poluării mai poate fi realizată și prin:
- Reutilizarea produselor în loc de eliminarea lor;
- Crearea unor modele de producție curate bazate pe economie circulară;
- Obținerea eficienței energetice;
- Folosirea surselor regenerabile de energie;
- Înlocuirea produselor periculoase cu altele mai puțin sau deloc periculoase;
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Pactului Verde European;
- Recuperarea energiei din deșeuri, etc.
Poluarea in Romania – Concluzii
Există o multitudine de soluții pentru a reduce poluarea, însă este nevoie de o conștientizare națională privind efectele negative provocate de aceasta și de o infrastructură adecvată pentru managementul deșeurilor.
Din fericire, există câțiva operatori autorizați în servicii integrate de protecție a mediului meniți să faciliteze intențiile companiilor de a contribui la eradicarea acestei probleme. Unul dintre partenerii de încredere în acest demers este Indeco Grup, care îți propune o gamă completă de servicii de gestionare a deșeurilor. Contactează-ne pentru mai multe informații.